RUČNĚ MALOVANÉ BOTY, KTERÉ VÁS OHROMÍ || ROZHOVOR S VLADIMÍROU MAŤAŠEOVOU


Kreativita a šikovnost je hodna obdivu a jelikož sama moc výtvarně nadaná nejsem, mnohé mě překvapí o to víc. Když jsem při běžném prohlížení Instagramu narazila na profil, na kterém byly fotky barevných a roztomilých bot, ručně malovaných, musela jsem prohlédnout snad každou fotku! :D:) Koukala jsem snad i s otevřenou pusou a kochala se pohledem, jak může být mladá slečna takto šikovná. A protože jsem chtěla, aby o její tvorbě vědělo více lidí, domluvily jsme se na tomto článku :) Autorkou je Vladimíra Maťašeová, mladá studentka designu, kterou kreativní tvorba bavila už od dětství. A jak se dostala zrovna k malování na boty?

„ Všetko začalo prvými maľovanými topánkami, pre ktoré ma inšpirovala nemecká značka tvoriaca pod menom Bobsmade. Už sa ani nepamätám ako som na nich narazila, ale mohla som mať tak 13 rokov. Úplne ma dostalo spojenie maľby na plátenky, umenie, ktoré môžete nosiť stále so sebou. Prvé tenisky som si ale pomaľovala až keď som mala 15. Na to si veľmi dobre pamätám ako mama nechápala, že ničím dobré biele plátenky :D A pamätám si tiež ako som si ich s miernym strachom prvý krát zobrala, ešte na základnej školy. Nikto nenosil také veci. Pomaľované tenisky. A ako ma dostalo keď sa všetkým páčili :) Vždy som bola za umelca, maľovala, kreslila a tvorila som od detstva. Druhé tenisky vôbec som maľovala pre spolužiačku.
// text schválně nepřekládám, abych zachovala jeho autentičnost :)

„ V tomto veku sme sa s kamarátkou, tiež babou, ktorá rada tvorila, rozhodli že spojíme svoje sily a budeme pracovať pod spoločnou značkou. Každá sme robili svoje veci, ja plátené maľované tenisky a ona maľované tašky. Bol to krásny pocit, odosielať topánky pomaľované vašou maľbou úplne cudziemu človeku. A vôbec, že mal niekto o vašu tvorbu záujem…

Pred tromi rokmi sme sa ale vydali vlastnou cestou a od vtedy tvorím pod vlastným menom. Aj to sa ale na začiatku menilo, začínala som s W.M ako skratka od mena a priezviska. Pred rokom som zmenila meno na Matase, krátke výstižné a hlavne jednoduchšie.“


„ Maľované topánky milujem od začiatku. Je to skutočne nositeľné umenie a zákazník sa nemusí ničím obmedzovať, maľba sa dá vždy prispôsobiť na konkrétne topánky a návrhy môžu byť neobmedzene kreatívne :) 



K jejich výrobě Vlaďka používá barvy na textil, které se zažehlí, a tak se dají boty i prát. Většinou ale k údržbě postačí mokrý hadřík. Boty jsou i impregnované a lakované, aby byla jejich údržba skutečně co nejjednodušší.


Pokud si zákazník přeje vlastní návrh, vždy se před začátkem malování na boty vytvoří skica s návrhem ke schválení. Až poté následuje samotné malování na boty - to bývá někdy kratší v řádu několika hodin, někdy může ovšem trvat i více dní. Pro Vlaďku je nejkrásnější pocit po domalování, když jsou boty hotové. A nejsmutnější při balení, když ví, že od ní odcházejí.. :)
„Na balení si dávam záležať, milujem aj tieto okrajové veci a verím, že pre zákazníka je dôležitý už prvý moment keď otvára krabicu.“





Kromě bot si můžete koupit i malované stužky, místo obyčejných tkaniček. Vlaďka je nazvala výstižně Shnoorca. Jednoduché boty se s nimi rázem stanou neobyčejné a při procházce mezi lidmi určitě nezůstanou bez povšimnutí! :)

„ Pred rokom a pol sa k topánkam pridali aj veľmi obľúbené maľované šnúrky. Na začiatku to bol veľmi podobný proces ako pri topánkach. Mamina ma teda veľmi nepodporovala :D Zas to bolo, prečo ničíš tú saténovú stuhu, kto by to mohol chcieť. Ale ľudia mali podľa všetkého iný názor a ja som si len potvrdila svoje tušenie. Je super, že sa len maľovanými farebnými stužkami dá zmeniť celý výzor topánok. Jednoduché a efektné. V súčastnosti je veľmi obľúbená folklórna Shnoorca. 





 Něco pro milovníky Malého Prince

Botky nemusí být jen bílé, v černé variantě vypadají opravdu skvostně, co myslíte? :)




Tyto růžové byly například vytvořeny pro družičku :)
Můžete si nechat ztvárnit třeba svého zvířecího mazlíčka.. 
Vlaďka nezůstává jen u tenisek, lodičky se Šmouly vypadají bezvadně.
A tady další, které byly zhotoveny pro nevěstu. 



A nakonec šedo zlaté šňůrky, do kterých jsem se zamilovala :) S černými boty se mi neskutečně líbí.




„ Z topánok je to ale stále veľmi rozmanité. Maľovala som už toľko rôznych motívov, že ani neviem povedať aký je môj obľúbený. Ale určite maľujem najradšej originálne kusy podľa priania zákazníka, pretože tie nebude mať už nikto nikdy. Všetky kusy sú síce maľované ručne, takže žiadna maľba nebude nikdy úplne totožná, ale proces tvorby od skice po konečný jedinečný kus mám najradšej.



Tímto ještě jednou mockrát děkuji Vlaďce za sdílení svého příběhu, a držím jí palce v další tvorbě!

Její značku Matase můžete podpořit na sociálních sítích:
profil Facebook
profil Instagram

Některé výrobky naleznete i na slovenské stránce, kde je můžete přímo zakoupit  > sashe.sk


Doufám, že se vám dnešní neobvyklý článek líbil. Budu velmi ráda, když mi tady v komentářích napíšete, jak vás tvorba Vlaďky zaujala :)



You May Also Like

6 komentářů

  1. Wau! Tomu sa hovorí že má niekto kreatívnu dušu a obrovský talen! Je to prekrásne!! Moc sa mi páčia tie šnúrky. Už viem čo kúpim kamarátkam na Vianoce. Krásny post!!
     xxAlexandra MS ALWAYS LATE

    OdpovědětVymazat
  2. Tak to je neskutečná nádhera! ♥ Slečna je strašně moc šikovná :))

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
  3. tak to je krása! :) hotové umelecké diela :)
    MakeUpByVeo

    OdpovědětVymazat
  4. Nemám slov, to je umění, to njesou už ani botky :)

    OdpovědětVymazat
  5. Tak toto je naozaj talent! A v kombinácii s tými stužkami je to ešte krásnejšie. Klobúk dolu pred autorkou.
    Romi Mináriková

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj komentář ♡