EVENT WELEDA GLOBAL GARDEN + TÉMA BIODYNAMICKÉ ZEMĚDĚLSTVÍ A JAK POMOCI VČELÁM I DALŠÍMU UŽITEČNÉMU HMYZU


Je to už měsíc, co jsem se účastnila, z mého pohledu, doposud nejlepší akce - pořádala ji značka Weleda a byla zaměřena primárně na biodynamické zemědělství a trvale udržitelný životní styl. S tématy nás seznámila australská blogerka Lauren Doolan, vítězka celosvětové Weleda soutěže Global garden, která byla v Praze v rámci své cesty 11 zeměmi, ve kterých Weleda působí. 

Tento článek pojmu trošku netradičně, nejen že vám prostřednictvím fotek představím samotnou akci, ale zařadím sem také hlavní záměry Weledy, sepíši několik důležitých myšlenek o biodynamickém zemědělství a také jak můžeme pomoci včelám a dalšímu užitečnému hmyzu. 


Lauren se v březnu vydala na cestu po 11 zemích světa, ve kterých má Weleda své zahrady, pobočky či projekty získávání surovin. Jedno z prvních témat, na které se Lauren zaměřila, je biodynamické zemědělství. Celá její prezentace byla moc milá a poučná, kromě stěžejních témat nám také vyprávěla o svých osobních poznatcích a dojmech.

Biodynamické zemědělství
Usiluje o uzdravení naší planety a cílem je vytvořit ekologickou, sociální a ekonomickou udržitelnost. Hlavní myšlenkou je přírodě vrátit více, než si od ní bereme. Základem BZ je kompost, ze kterého vzniká humus. Ten je plný mikroorganismů, které přirozeným způsobem chrání půdu a není tedy třeba používat herbicidy a pesticity. Biodynamičtí farmáři se snaží hospodařit tak, aby vytvářeli zdraví a plodnost, usilují o zvýšení výživnosti, kvality a chuti plodin, které jsou pěstované bez chemikálií. Ačkoliv se tento přístup může zdát alternativní, zavedli jej již naši předci - žádné pesticidy, umělá hnojiva či antibiotika. Příroda se sama stará o své blaho, je schopná sama bojovat proti škůdcům, nemocem, plevelu a neúrodnosti a člověk k tomuto procesu přispívá správnými technikami pěstování. 
Biodynamické zemědělství je praktikováno ve více než 50 zemích a zapojují se do něj farmáři, kteří se věnují výrobě mléčných produktů, pěstování zeleniny či vína a dokonce chovu bource morušového. 
* text převzatý z weledaglobalgarden.com


Setkání probíhalo v příjemných prostorech Kavárny, co hledá jméno. Stejně jako na minulé akci, která byla zaměřena na pěstování a produkty z bříz, jsem se potkala s blogerkou Hankou - je vždycky moc fajn vidět známou tvář a popovídat si :)) 


Po příchodu jsem si vzadu v místnosti všimla tohoto stolku a hned jsem měla jasno - budeme vyrábět domečky pro hmyz! :) To mě docela pobavilo, jelikož asi týden před akcí jsem si o tomto tématu četla a byla jsem z něj nadšená. O to větší radost jsem měla, když jsem si takový domek mohla vyrobit. 

Jaký by náš svět byl bez včel?
Opylování je životně důležitým procesem nejen pro rostliny a včely, ale také pro člověka. Bez opylování se rostliny nemůžou rozmnožovat. Pokud včelám neposkytneme bezpečný domov v biologicky rozmanitém prostředí, uškodíme sami sobě. Příčinou úbytku včel je nemoc varroáza, kterou způsobuje roztoč kleštík včelí, potom také používání pesticidů, monokulturní pěstování a změna klimatu. Výzkumy potvrzují, že imunitní systém včel závisí na jejich stravě. Jinými slovy, včely potřebují nektar z rozličných rostlin, protože jedině tak dokáží odolávat nemocem
* text převzatý z weledaglobalgarden.com


Jedním ze způsobů, jak včelám pomoci je umístění tzv. včelího domečku. Jelikož si včelky tvoří hnízda v dutých kmenech stromů, dírách v zemi, odumřelých rostlinách, bambusových stéblech, kůře.., je vytvoření tohoto domku ideální pro jejich bezpečné zázemí. Jeho vytvoření není náročné, jen pozor na to, aby dřevo nebylo chemicky ošetřeno. 
Dalším způsobem může být například méně časté sekání trávy - tím dáme čas k růstu květům, které včely potřebují. Z tohoto by si měli vzít příklad tady ve městě, kdy trávu sekají opravdu hodně často a upřímně zbytečně. Dobré také je pěstovat rostliny, které kvetou vícekrát za rok a zařadit k nim i bylinky, které také necháme kvést. 
* text převzatý z weledaglobalgarden.com

Nakonec jsem vám chtěla ukázat, které produkty mě v poslední době baví. Oba dva mám poprvé, o těch dalších jsem vám už psala recenze :) První z nich je zubní pasta Sole, která je nepěnivá a obsahuje měkké krystalky mořské soli, díky kterým má vysokou čisticí schopnost. Podporuje samočistící schopnosti ústní dutiny zvýšenou tvorbou slin. Předchází zubnímu kazu neutralizací škodlivých kyselin. Čištění touto pastou si docela užívám, má příjemnou slanou chuť a je to úplně něco jiného, než jsem používala doposud :) 
Druhým z produktů je balzám na nohy, který pokožku chodidel nejen pěstí, nýbrž zároveň i posiluje, vytváří chodidlům příjemné prostředí - reguluje pocení, a tím předchází nepříjemným následkům hromadící se vlhkosti. Pokožka snáze odolává tvorbě puchýřů. Balzám má deodorační účinky a reguluje nadměrnou tvorbu zrohovatělé kůže. Je vhodný také při plísňovém postižení nohou.
Na něm mě mimo jiné zaujalo, jak bleskurychle se do kůže vstřebává a zanechá ji krásně jemnou :) Po dlouhém dni je aplikace opravdu příjemná. ... mohla bych vám tady napsat celý seznam Weleda produktů, které mě baví, ale už jste o nich četly v minulých článcích :D :))


Doufám, že vás dnešní článek zaujal. Tímto bych ještě jednou ráda poděkovala Weledě za pozvání!♥
Pokud by vás tato témata zajímala hlouběji, určitě se můžete podívat na weledaglobalgarden.com, případně další weby. Objevila jsem také e-shop zelenadomacnost.com, kde můžete nejen všemožné domečky či krmítka přímo zakoupit :) 
Budu moc ráda za vaše komentáře :) ♥

You May Also Like

9 komentářů

  1. Weledu ako značku milujem, krásny event si nachystali v krásnych priestoroch ;)

    OdpovědětVymazat
  2. Vyčerpávající článek plný zajímavých informací :) Určitě to musel být skvělý zážitek zúčastnit se takové akce, Kači :) Balzám na nohy jsem zkoušela a byla jsem s ním hoodně spokojená, hlavně jak krásně pečoval o chodidla a rychle se vstřebal :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hehe, je to tak :D Chtěla jsem, aby měl článek vyšší informativní hodnotu, než jen hodit fotky a říct, jak byla akce super.. :D :))

      Vymazat
  3. To musela byt fakt super akce a clanek je hodne informativni. Weleda je fakt super znacka mam ted na zkousku univerzalni krem, tak jsem na nej zvedava.

    OdpovědětVymazat
  4. jeeej,domčeky pre včely sú super :) musela to byť naozaj krásna akcia :)
    MakeupbyVeo

    OdpovědětVymazat
  5. od Weledy jsem zkoušela zatím jeden krém na ruce a byl super! :) jinak krásné fotky, musela to být super akce! ♥

    OdpovědětVymazat
  6. Weleda je super a podle fotek to musel být úžasný den :-) solnou pastu jsem také měla, ale je to docela odvážný kousek. Raději mám třeba měsíčkovou, která chutná jako pendrek :-)
    All my cosmetics

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj komentář ♡